Reime utforingsanlegg er i en egen klasse vedrørende driftsikkerhet. Det bare går og går. Det finnes i dag slike anlegg som ble satt opp i 1971 og er fortsatt i daglig drift. I tillegg er det så enkelt at det ikke ofte er nødvendig med oppfølging av en dyr servicemann.
Oppdatering i 2013 gjør at anlegget er mulig å bygge ut til fullt automatisk fôrkjøkken med pålessing fra enden om en ønsker det.
I 2013 fikk automatiseringsløsningen av Reime utforingsanlegg prisen for beste nyhet på messen Agrovision.
Fórings anlegget fungerer på den måten at et trau av rustfrie plater er festet med bøyler som har trinse hjul og som går i to enkle skinner på langs og over fórbrett. Trauet blir drevet med et kjede som går over hele lengden av fjøsets fórbrett og eventuelt fórkjøkken.
I den ene enden er det montert en drivmotor til trauet. På dei skinnene som trauet går i festes med jevne mellomrom gafler som svinger bare en vei og på den måten slipper fór igjennom den ene veien mens det holdes igjen når trauet går motsatt veg. Dermed fungerer det slik at trauet fylles med fór mens det går den ene vegen. Gaflene slipper fóret forbi helt til trauet snur retning. Da låses gaflene og holder igjen fóret til trauet passerer og fóret detter ned på fjøsets fórbrett.
Som tilbehør kan du montere utstyr som legger fóret til hver side av fórbrettet om det er ulik fórings strategi på hver av sidene av fórbrettet. (Melkekyr-gjeldkyr) Ved lav takhøyde kan du montere utstyr som svinger gaflene opp i vannrett stilling når de ikke blir brukt. Da blir de liggende innimellom skinnene som bare bygger 15 cm fra et eventuelt tak.
Har du en-etasje-drifts-bygning bruker du elevatorband til å løfte fóret opp i trauet.
Ønsker du automatisk start og stopp kan du få med styreskap som kan stoppe og starte trauet etter en klokke som du stiller inn opp til 12 ganger i døgnet. Det er her mulig å hente ut signal til også å starte fórvogn/balleriver/blandevogn eller det du måtte ha av utstyr.
Ønsker du helautomatisk fórkjøkken kan du få et styreskap som håndterer opp til tre fórslag som kan gis forskjellig eller blande til ulike grupper av fórbrett som programmeres inn i skap. Et eksempel er et magasin for vanlig silofór, et for en kraftfórskrue og det siste for halm. Da er det kansje vanlig å kunne blande inn kraftfór i silofór til melkekyr mens ungdyr får bare silo, og gjeldkyr får mest halm.
En kan dele opp fórbrett ned til 1,2 meter og forskjellig til hver side. Har du tilgang til å legge en kabel til en pc med internett tilkobling kan du få opp styrepanelet å styre fóringen fra både pc og smart telefon. En eventuell fjernhjelp fra våre teknikere er også da mulig på samme måte.
Hovedfór går etter vekt, mens dei to andre fórslagene stilles inn etter tid. Som trolig det eneste på markedet er det innlagt i programmet at programmet kan starte og stoppe en fylltømmer for å selv fylle på med silofór når dette når en nedre grense i magasin.
Som du ser har vi beholdt den originale funksjonen på fórings anlegget. Det er bare tre sensorer på hele anlegget. To på et tellehjul for å bestemme posisjon og en for null korreksjon. Og hvorfor skal man endre på noe som har gått hver dag i snart 50 år? Med så lang driftstid til å fordele kostnadene på så må det bli noe av det klart billigste fóring systemet på markedet.
Produkter utviklet av bønder
Produkter som letter arbeidet
Enkle driftssikre løsninger
«PTO boksen gjør at også andre blander fóret eksakt like lenge som jeg, selv om jeg er bortreist. Den har jeg spart inn for lenge siden.»
Per Ådne Skårland, Herigstad
«Nå har grøftespyling gått fra å være en to-manns-jobb til å bli en en-manns-jobb.»
Tor Bjarte Grødem, Time
«Med fjernstyringa slipper jeg å bytte traktor hele tiden. Det er også enkelt når vi er flere som kjører og har hver vår sender. Sparer mye tid.»
-Livar Salte, Lende
“Det er bare en feil med denne fjernkontrollen. Eg skulle hatt den for lenge sidan.”
Elling Aarsland, Stavnheim
Agri Produkter AS
Org: 920 505 295